Tiramisu Cup

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Resepi pastri untuk kali ini ialah Tiramisu Cup

Ni tiramisu hand made masa dekat kursus dan yang atas ehsan google.



Bahan-bahan:
2 bungkus biskut tiramisu (sponge fingers) ( lebih pun boleh )
2 biji kuning telur
250 g mascarpone chese (halal)
350 g whipping cream
100 g hula aising
Sedikit serbuk koko – hiasan

1 sudu besar Nescafe
1 cawan air panas                        -->> buat bancuhan Nescafe



Cara – cara membuat:
1.     Pukul whipping cream hingga gembu. Ketepikan.
2.     Pukul kuning telur dan gula aising hingga pekat dan gula hancur.
3.     Masukkan mascarpone cheese ke dalam adunan kuning telur yang telah dipukul tadi. Gaul sebati.
4.     Masukkan whipping cream yang telah dipukul tadi. Gaul sebati.
5.     Susunkan biskut yang telah di celup dengan bancuhan Nescafe ke dalam acuan.
6.     Kemudian letakkan 1 lapisan bancuhan yang telah dipukul tadi ke atas biskut dengan rata.
7.     Ulang semula langkah 5 di atas hingga menjadi 2 lapisan.
8.     Hiaskan dengan serbuk coklat di atas lapisan bancuhan terakhir.
9.     Sejukkan ke dalam peti sejuk kurang 4-6 jam.
10.Sedia untuk dihidang.

Cadangan: Bagi menhasilkan kek tiramisu cup yang lebih menarik,boleh juga dihiaskan dengan hirisan buah strawberi.

p/s: Bekas tiramisu mengikut kreativiti korang

Selamat mencuba ^_^

3 comments:

Shima Yahya said...

wahhh , awesome XD

hafrizzul hafiz said...

haha.. thx.. kalau tak prgi kursus tak dapat resepi ni

Lieza Nordin said...

simple one.. saya punya lain sikit.. ekkekek.. tapi boleh try resepi ni.. ^^