Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Resepi pastri untuk kali ini ialah Tiramisu Cup
Ni tiramisu hand made masa dekat kursus dan yang atas ehsan google.
Bahan-bahan:
2 bungkus
biskut tiramisu (sponge fingers) ( lebih pun boleh )
2 biji
kuning telur
250 g mascarpone
chese (halal)
350 g
whipping cream
100 g hula
aising
Sedikit
serbuk koko – hiasan
1 sudu besar Nescafe
1 cawan air
panas -->> buat bancuhan Nescafe
Cara – cara membuat:
1. Pukul whipping cream hingga gembu. Ketepikan.
2. Pukul kuning telur dan gula aising
hingga pekat dan gula hancur.
3. Masukkan mascarpone cheese ke dalam
adunan kuning telur yang telah dipukul tadi. Gaul sebati.
4. Masukkan whipping cream yang telah
dipukul tadi. Gaul sebati.
5. Susunkan biskut yang telah di celup
dengan bancuhan Nescafe ke dalam acuan.
6. Kemudian letakkan 1 lapisan bancuhan
yang telah dipukul tadi ke atas biskut dengan rata.
7. Ulang semula langkah 5 di atas hingga
menjadi 2 lapisan.
8. Hiaskan dengan serbuk coklat di atas
lapisan bancuhan terakhir.
9. Sejukkan ke dalam peti sejuk kurang
4-6 jam.
10.Sedia
untuk dihidang.
Cadangan: Bagi menhasilkan kek tiramisu cup yang lebih menarik,boleh
juga dihiaskan dengan hirisan buah strawberi.
p/s: Bekas tiramisu mengikut kreativiti korang
Selamat mencuba ^_^
3 comments:
wahhh , awesome XD
haha.. thx.. kalau tak prgi kursus tak dapat resepi ni
simple one.. saya punya lain sikit.. ekkekek.. tapi boleh try resepi ni.. ^^
Post a Comment